Cochleaire implantatie is een revalidatievorm voor dove en ernstig slechthorende kinderen en volwassenen. Als ondanks de hulp van hoortoestellen en hoortraining de gesproken taal nauwelijks waargenomen kan worden, kan een cochleair implantaat mogelijk uitkomst bieden.

 

Een cochleair implantaat (CI) is een apparaat dat aan dove kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt weer iets te horen. Dit gebeurt doordat het CI de functie van de zintuigcellen in een beschadigd binnenoor overneemt en de intact gebleven gehoorzenuw direct elektrisch stimuleert.

Een cochleair implantaat bestaat uit een uitwendig en een inwendig (geïmplanteerd) gedeelte (zie afbeelding). Tijdens een operatie wordt het inwendig gedeelte geplaatst; het uitwendig gedeelte wordt enkele weken na de operatie aangesloten.

 

De microfoon van het uitwendig gedeelte vangt geluid op, zet dit om in een elektrisch signaal en stuurt dit naar de spraakprocessor. Daar wordt het signaal bewerkt en naar de zendspoel gestuurd. De zendspoel maakt met behulp van een magneet contact met het implantaat onder de huid op de schedel(het inwendig gedeelte). Via de electroden, die in het slakkenhuis geïmplanteerd zijn, wordt het signaal verder geleid naar  de gehoorzenuw . De gehoorzenuw geeft het signaal door naar de hersenen.

 

De kwaliteit van de geluids- en spraakwaarneming is anders dan bij goedhorenden.

Bij een CI wordt de functie van de duizenden zintuigcellen in de cochlea overgenomen door maar een beperkt aantal elektroden (ongeveer 22). Desondanks kan belangrijke informatie toch worden overgedragen aan de gehoorzenuw, zodat het verstaan van spraak vaak mogelijk is. Voor een aanzienlijk aantal CI-gebruikers is het zelfs mogelijk om met het CI te telefoneren.

De training
Hanneke Haan Logopediste
spraakentaalalmere@gmail.com Johan Westerveldstraat 20 1318CC Almere 06-40172139

© Spraakentaalalmere.nl 2021